De Academy

E-learning op maat. Voor organisaties die te maken hebben met financieel kwetsbare doelgroepen heeft BuroVAT de Academy ontwikkeld. De Academy kan worden ingezet als voorbereiding op een schuldhulpverleningstraject. Er zijn verschillende e-learnings beschikbaar, de lessen zijn laagdrempelig en interactief opgezet. Door middel van video, tekst en het maken van opdrachten wordt de deelnemer meegenomen in de wereld van schulden en schuldhulpverlening. De lessen zijn helemaal ingericht volgens het gedachtegoed van stress-sensitieve dienstverlening en daarnaast ingedeeld in 3 thema’s, gebaseerd op de cirkel van gedragsverandering.

De Academy bestaat uit 18 lessen van elk zo’n 5 tot 7 minuten, die over verschillende onderwerpen gaan, zoals de effecten van geldstress op je gedrag en de rol van bewindvoerders en gemeenten in schuldhulpverlening.

De lessen bevatten video’s, tekst en interactieve vragen om de deelnemers actief te betrekken. Een fictief personage genaamd Angela vraagt advies over het aanpakken van haar situatie. Hierdoor kan de deelnemer zijn of haar kennis direct toetsen. Dit geeft herkenning, persoonlijke verbinding en praktisch advies.

Angela heeft schulden

Een aantal leerlijnen

01.

Juiste beslissingen nemen

Je leert wat de cognitieve impact is van chronische stress op je hersenen. 

02.

Mijn gedrag veranderen

Deze les gaat over de motieven die een rol spelen bij gedragsverandering en je krijgt kennis over hoe je stap voor stap een verandering kunt maken.

03.

Post niet meer openen

Je leert waarom je door stress bepaalde situaties als een bedreiging ervaart. 

04.

Schulden en gedrag

Na het afronden van deze les weet je wat de invloed van schulden is op je gedrag.

 

05.

Waarom krijgen mensen schulden?

Je krijgt informatie over hoe schulden kunnen ontstaan en je leert de oorzaken herkennen. 

06.

Wat is tunnelvisie?

Deze les gaat over de impact van schaarste op je gedrag.

07.

Wat is schuldhulpverlening?

Je leert wat schuldhulpverlening inhoudt en waar je terecht kunt om je schulden op te lossen. 

08.

Wat zijn de voorwaarden?

In deze les worden de voorwaarden van een MSNP en WSNP besproken. 

In de praktijk

Primeur bij het leren over schulden, geldstress en thuisadministratie bij Humanitas (www.raalte.nl)

Schulden en geldstress kunnen veel invloed hebben op je leven. Zo weet ook Farley van Heydoorn. Hij worstelde zo’n 10 jaar lang met schulden en geldstress, waardoor hij goed weet wat dit met iemand doet en wat iemand nodig heeft. Daarom ontwikkelde hij een online cursus om mensen te helpen zelfredzaam te worden en controle op hun gedrag over hun financiële leven te krijgen. Bij Humanitas in Raalte kunnen mensen als eersten in Nederland de e-learning volgen. Herman Nijenkamp is een vrijwilliger en begeleidt de deelnemers.

”Door deze cursus kunnen we het leven van veel mensen die worstelen met schulden en geldstress echt veranderen.”